Het is alweer een paar maand geleden dat Emy Koopman haar vertrek bij uitgeverij Prometheus aankondigde. Zij deed dit nadat de Volkskrant enorm veel pagina’s inruimde om de angstcultuur bij de uitgeverij te beschrijven. Uitgever Mai Spijkers was de wispelturige baas voor wie iedereen sidderde. Na het stuk van Ronit Palache heeft alleen Koopman consequenties getrokken uit de beschuldiging aan het adres van Spijkers. De rest van de auteurs verscheen gewoon gezellig op de jaarlijkse borrel aan het begin van deze maand.

Emy Koopman heeft intussen en contract voor twee romans getekend bij De Arbeiderspers.

Emy Koopman: ‘Heel de zomer heb ik gesprekken gevoerd met mooie uitgeverijen, gewikt en gewogen. Het was geen gemakkelijke beslissing, maar De Arbeiderspers gaf me dat Goudlokje-gevoel dat iets precies goed is: niet te groot en niet te klein, veel respect voor de schrijvers én voor de medewerkers, intellectueel zonder arrogantie, ambitieus en toch ontspannen. Dit is het huis van onder anderen Radna Fabias, Anna Enquist, Ilja Leonard Pfeijffer en Annie Ernaux; het is een eer om hier te worden verwelkomd.’

Ook De Arbeiderspers verheugt zich op de samenwerking. Redacteur Michel van de Waart: ‘We zijn blij dat Emy voor De Arbeiderspers heeft gekozen. Zij is een bijzonder talentvolle schrijver die verhalende kracht op een natuurlijke manier combineert met filosofische diepgang. Een schrijver die op een belangrijk punt in haar ontwikkeling staat.’

Aanvulling: