Willem Kuipers (1940-2022) is overleden. Ardjan Noorland bericht over zijn overlijden op Facebook. Literair redacteur Kuipers verzorgde een paar jaar lang de rubriek ‘ISBN’ in de Volkskrant waarin hij korte karakteristieken gaf van nieuw verschenen werk. Daarnaast schreef hij recensies en interviews voor de krant. In 1997 verscheen het boek ISBN van de wereldliteratuur bij uitgeverij Ambo. In 2004 verscheen bij Cossee de roman De werkplaats.

In een Bzzlletin uit 1982 vraagt Johan Diepstraten of hij als criticus rekening houdt met de lezers:

Je hebt je eigen ‘referentiekader’ en toen ik bij De Volkskrant kwam was dat sterk literatuur-wetenschappelijk bepaald. Ik heb dat vak met veel hartstocht gestudeerd. Vergeet niet dat literatuurwetenschap wel iets anders is dan de karikatuur die Karel van het Reve ervan gemaakt heeft. Niet ten onrechte overigens, het kan nooit kwaad iets dat bloedserieus genomen wordt, op de hak te nemen. Maar literatuurwetenschap was voor mij óók de manier waarop de middeleeuwse literatuur ontsloten werd, de Europese literatuur van de elfde, twaalfde, dertiende eeuw waarmee je in contact kwam, het was later ook wat de Russische formalisten, wat een man als Roman Jacobson, Ingarden, Mario Praz deden, om maar wat te noemen. Toen ik bij de krant begon had ik het gevoel dat mijn aardige leermeesters over mijn schouders meelazen en je hebt dan de neiging in hun terminologie te schrijven. Maar literatuurwetenschap en kritiek, vooral krantekritiek staan volstrekt los van elkaar. Je schrijft in een krant niet voor een publiek van vakgenoten, maar je probeert als individu, zo persoonlijk mogelijk, in zo gewoon mogelijke mensentaal je ervaringen met een boek te beschrijven. En daarbij zoek je naar een vorm die voor 250.000 lezers geschikt is. Ik kan me overigens van zo’n mensenzee geen enkele voorstelling maken en wat je dus doet is wat ook de man doet die een stoel maakt: hij moet goed zitten, maar weet hij veel hoe al die achterwerken die erop terecht komen verschillen