‘Lezen is de beste investering in jezelf: je leert beter praten, scherper denken, je prikkelt je fantasie en je leert jezelf kennen. Je gaat er je leven lang plezier van hebben.’

Met die woorden opende Gunay Uslu, staatssecretaris van Cultuur en Media, vanochtend de achttiende Dag van de Literatuur in Rotterdam. Zo’n 3.500 leerlingen uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs, het mbo en het hbo hebben zich met hun docenten verzameld in de Doelen in Rotterdam.

Adriaan van Dis, gast van het eerste uur, en nieuwkomer Suzanne Krijger daagden elkaar uit in een poetry slam, waarin ze, al improviserend, actuele onderwerpen te berde brachten, zoals het gebruik van social media, prestatiedruk en gendergelijkheid.

Op de Dag van de Literatuur geven negenentwintig schrijvers, onder wie  Abdelkader Benali, Gershwin Bonevacia, Hanna Bervoets, Ronald Giphart, Sholeh Rezazadeh en Splinter Chabot, acte de présence. Het programma voorziet verder in muziekoptredens, cabaret, theater en film, met literatuur steeds als centraal thema, alles om jongeren enthousiast te maken voor het lezen van boeken, zich te verdiepen in literatuur en misschien zelf aan de slag te gaan met woordkunst.

Op de foto van Marco de Swart staatssecretaris Gunay Uslu met presentator Özcan Akyol.