Knieval voor Inge-Vera Lipsius

Gisteren 12 april 2023 vond in de Amstelkerk te Amsterdam de presentatie plaats van het waarlijk schitterende boekwerk: Het universum van Willem Frederik Hermans (451 pp). Samengesteld door Max Pam, Hans Renders en Piet Schreuders.

Er waren ludieke filmpjes te zien, interessante en minder interessante gesprekken te beluisteren en een mooie jonge vrouw, genaamd Inge-Vera Lipsius las een notitie uit een droom van Hermans uit 1947 voor, die over paarden handelde en die mij maar weinig kon boeien. Aanvankelijk dacht ik dat het een ‘vroeg verhaal’ betrof, maar Piet Schreuders twitterde later dat het om een notitie uit een droom ging. En tegen Piet kan niemand op.

Gaande het verhaal begon ik me eraan te ergeren en toen de mooie jonge vrouw klaar was kon ik mij niet inhouden en riep luid mijn schoolmeesterlijke waardering. ‘Een vijf en een half!’ en dat in de volle stille kerk. De mooie jonge vrouw leek even te schrikken. En nog had ik mijn blunder niet door.

Dan hierbij, lieve mooie Inge-Vera Lipsius, mijn welgemeende excuses. Ik had u toe moeten roepen: ‘Uw voordracht was geweldig, smetteloos en mooi, maar het verhaal vond ik niet meer waard dan een vijf en een half!’

Maar nog beter had ik mijn mond moeten houden en gewoon moeten mee applaudisseren met het publiek in de zaal.

Ik schaam mij diep.

Met een hartelijke groet, Inge-Vera Lipsius,

L.H. Wiener