Ontspoorde mensen

Wij zijn vrij begint met de vrijpartij van Willem met zijn tweede vrouw Marion langs de kant van de weg, onder het toeziend oog van zijn stiefdochter Claire. Claire probeert haar stiefzusje Alexa wakker te maken om mee te kijken. Prille tieners die doorslapen in de auto terwijl hun ouders buiten seks hebben, dat lijkt erg onwaarschijnlijk. Als lezer is het blijkbaar de bedoeling dat je dan weet dat Claire op jonge leeftijd geïnteresseerd is in seks.

Daarna maakt het verhaal een sprong in de tijd. Omdat haar moeder tijd nodig heeft voor zichzelf, gaat Alexa bij haar vader Willem en diens partner Marion en stiefzus Alexa wonen. Willem was jaren geleden succesvol als fotograaf maar heeft daarna zijn carrière gelaten voor wat het was. We zien Alexa en Claire worstelen met de pubertijd en intiem zijn met elkaar. Daarnaast hebben Willem en Claire een ongezonde belangstelling voor elkaar.

Willem pakt zijn fototoestel weer op om foto’s te maken van het ontwikkelende lichaam van zijn stiefdochter. Ook hij verliest de grenzen uit het oog en Claire moedigt hem voortdurend aan zonder dat dit op een bepaald moment in het verhaal begrijpelijk wordt.

Marion, die psycholoog is heeft lang niets door, maar op het moment dat haar duidelijk wordt wat er gaande is, reageert ze heel anders dan je van een psycholoog of van de moeder van een tiener zou verwachten. Als lezer wordt je niet meegenomen in haar denkproces. Ze wordt voortdurend beschreven als een bezorgde moeder zonder dat je haar verder als personage leert kennen. Daardoor is voor de lezer het gedrag van Marion totaal niet logisch.

‘Het is duidelijk dat er iets tussen jullie speelt,’ begint Marion, maar haar stem slaat over in het midden van de zin, waardoor ze een pauze moet nemen. ‘Als dit is wat jullie willen, ben ik bereid mee te werken.’

Dat de kinderen en volwassenen in dit verhaal voortdurend over elkaars grenzen gaan, wordt ongeloofwaardig omdat de personages vlak blijven. Wat overblijft is een saai en onlogisch verhaal over vier ontspoorde mensen.

Lidewei Houtman

Emily Reekers- Wij zijn vrij. Lebowski publishers, Amsterdam. 223 blz.