De Britse schrijver Martin Amis is gisteren op 73-jarige leeftijd overleden. De in Florida wonende schrijver leed aan slokdarmkanker. In Nederland werden zijn boeken grif vertaald (romans als De pijl van de tijd, Geld, De informatie, Nachthuis, Ervaring of een essaybundel als De rimpel van de tijd). In de autobiografische roman Uit de eerste hand komt onder meer de relatie met zijn vader, schrijver Kingsley Amis aan de orde.

In 1997 interviewt Pieter Steinz de schrijver over diens roman Nachttrein en vraagt hem naar de weinig optimistische inhoud:

Mijn vader liet Lucky Jim vrolijk eindigen, maar dat was in de jaren vijftig, toen de wereld heel wat minder cynisch was. Donker is makkelijker dan licht, zeker voor een schrijver die zoals ik au fond gelukkig is. Als het leven goed gaat, hou je voortdurend rekening met de mogelijkheid dat er een 747 op je hoofd terecht komt. De gelukkige literator bezweert die angst door zo zwartgallig mogelijk te schrijven.

Amis behoorde een tot de groep talentvolle jonge Britse schrijvers uit de jaren tachtig en negentig waartoe ook Julian Barnes, Salman Rushdie en Ian McEwan behoorden. Hij was bevriend met Christopher Hitchens (zie video hieronder).

(foto Martin Amis op de Buchmesse in Frankfurt in 2018, CP)