De Zwitserse auteur Pascal Mercier is op 27 juni op 79-jarige leeftijd overleden. Het bekendste werk van Mercier, die zijn achtergrond als filosoof sterk liet doorschemeren in zijn romans, is Nachttrein naar Lissabon (2004). Hij kreeg er in Nederland een Gouden Boek voor van de CPNB (200.000 exemplaren verkocht).

De laatste roman van Mercier, die eigenlijk Peter Bieri heette, verscheen in 2019 bij uitgeverij Wereldbibliotheek: Het gewicht van de woorden. Dertien jaar lang had Mercier niets meer geschreven: hij zat in een diepe depressie na de vernietigende ontvangst van zijn roman Lea in de Duitse pers en wilde nooit meer zo’n vernedering ondergaan. Maar hij kwam dus toch terug. Eerst met twee filosofische werken, later met Het gewicht van de woorden, waarover Koen van Gullik van uitgeverij Wereldbibliotheek zegt: ‘Wat een boek. Wat een auteur. Wat een verlies.’

Klik hier om een (Engelstalige) lezing over filosofie en literatuur te zien die Mercier hield voor de Universiteit Utrecht in 2015.