Publiciteitsstunt of niet: uitgeverij Pluim heeft bekendgemaakt dat het aan alle leden van het demissionaire kabinet een exemplaar heeft gestuurd van De vluchteling, de grenswacht en de rijke Jood van Arnon Grunberg. ‘Om deze zomer over na te denken, en denken is ook genieten.’

In dit recent uitgegeven non-fictieboek ‘bestudeert Grunberg de werking van de grens als zeef’, aldus de uitgeverij. Er staan onder andere stukken in over Grunbergs reizen naar Oost-Europa en zijn stage bij de IND. Een toepasselijk boek voor het demissionaire kabinet Rutte IV, dat gevallen is over meningsverschillen omtrent het Nederlandse asielbeleid.

Zover bij ons bekend heeft er nog geen politicus gereageerd op de gift.

Op Facebook reageert Ardjan Noorland:

Niks nieuws. In 2014 ontvingen alle ministers, staatssecretarissen en leden van de Tweede Kamer een exemplaar van ‘Voetnoot 2’, voorzien van een brief van Arnon Grunberg: “Ook moet u dit geschenk, en mijn dagelijkse Voetnoot in de Volkskrant in het algemeen, als ontwikkelingssamenwerking beschouwen – ontwikkelingssamenwerking begint bij jezelf en in je eigen omgeving”.

(Op de foto, gemaakt door Pluim, zien we Grunbergs boek in een envelop verdwijnen)