Salman Rushdie spreekt op 30 september via een livestreamverbinding met Chris Keulemans en Abdelkader Benali in Tivoli over zijn nieuwe roman Victoriestad. Het interview – zijn eerste  in Nederland na de aanslag op zijn leven, vorig jaar – is onderdeel van het Internationaal Literatuur Festival Utrecht (ILFU). Vijf jaar geleden was Rushdie in persoon te gast in Utrecht.

ILFU-directeur Michaël Stoker denkt met plezier terug aan dat optreden. ‘Het is altijd een genoegen Rushdie te horen vertellen over zijn werk. Uiteraard hadden we liever gehad dat die aanslag nooit had plaatsgevonden en hij gewoon weer live op het podium stond, maar we zijn dankbaar en vereerd dat hij er nu online bij kan zijn.’

Het Utrechtse literatuurfestival vindt dit jaar plaats van 23 september tot en met 7 oktober. Onder meer Jeanette Winterson, Ali Smith, Connie Palmen, David van Reybrouck, Francine Oomen,  Mensje van Keulen, Maggie Nelson, Philippe Claudel en Georgi Gospodinov maken hun opwachting.