Atlas Contact meldt dat de langverwachte derde roman van Lucas Rijneveld, Het verdriet van Sigi F., niet meer zal verschijnen. Dit besluit zou samen met Rijneveld zijn genomen – of is samen het besluit genomen om het naar buiten te brengen? Raadsels, raadsels door het geheimzinnige bericht van de uitgeverij aan de lezers:

Beste lezers, in overleg met Lucas Rijneveld laten we weten dat ‘Het verdriet van Sigi F.’ niet zal verschijnen.

Er komt een ander boek. Zodra we meer weten, berichten we hierover.

De komst van Het verdriet van Sigi F. was al uitgesteld, van 8 augustus naar het einde van dit jaar. Ook de voorkant zag er inmiddels radicaal anders uit dan in de voorjaarsbrochure (zie afbeelding bovenaan dit artikel):

Nieuw omslag

De flaptekst van de roman was als volgt:

Een 16-jarig mensenjong groeit op in een gezin dat bestaat uit raven. Hij voelt zich anders, seksualiteit ontluikt, in het bijzonder homoseksuele gevoelens. Maar wat heeft dat voor gevolgen en hoe kan hij daarmee uit de voeten?

Over hoe Sigi F. zestien jaar geleden bij de raven in Nimmermeer belandde bestaan verschillende verhalen. Moederraaf zegt dat hij als vondeling voor de deur werd gelegd, een mensenkind van nog geen twee weken. Vaderraaf beweert dat ze Sigi F. ‘bedacht’ hebben, dat je soms zo sterk naar iets kunt verlangen of op iets kunt hopen dat het er ineens is. Het verdriet van Sigi F. is een sprankelende en intrigerende vertelling over anders zijn of het verlangen daarnaar. Vol geestige en geestrijke conversaties met de moederraaf die zichzelf literatuurliefhebber, filmkenner en kunstcriticus noemt en vaderraaf die een Freudiaanse psychoanalyticus is, laat Marieke Lucas Rijneveld zich van een heel andere kant zien dan we van hem gewend zijn, met een roman die desondanks koortsachtig onder de huid kruipt.

Meer dan deze flaptekst zullen we waarschijnlijk nooit lezen van Het verdriet van Sigi F.