Aanstaande vrijdag zou ze een prijs in ontvangst nemen op de Frankfurter Buchmesse, maar de organisatie van de prijs, Litprom, heeft besloten de prijsuitreiking aan Adania Shibli naar een later tijdstip te verplaatsen:

Due to the war started by Hamas, under which millions of people in Israel and Palestine are suffering, the organiser Litprom e.V. decided to not hold the award ceremony of the LiBeraturpreis at the Frankfurt Book Fair. Litprom is looking for a suitable format and setting for the event at a later point.

Adania Shibli zou haar prijs krijgen voor de roman Eine Nebensache, in Nederland onder de titel een klein detail uitgegeven door Koppernik:

Uitgeverij Koppernik betreurt het uitstellen van de uitreiking van de ‘Liberaturpreis’ aan Adania Shibli. De Buchmesse is een plek waar de literatuur compromisloos welkom zou moeten zijn. We steunen Adania Shibli en haar Duitse uitgever Berenberg Verlag.

Het onderwerp van het boek ligt nu extra gevoelig:

In de zomer van 1949, een jaar na de oorlog die onder de Palestijnen bekendstaat als De Catastrofe en die door de Israëliërs als de Onafhankelijkheidsoorlog wordt gevierd, moorden Israëlische soldaten een kampement van bedoeïenen in de Negev-woestijn uit. De enige overlevende, een jonge Palestijnse vrouw, nemen ze mee naar hun kamp, waar ze haar verkrachten, vermoorden en begraven in het zand. Jaren later, bijna in het heden, onderzoekt een jonge vrouw in Ramallah de verkrachting en moord. Een obsessieve zoektocht volgt tot ook voor haar de grenzen van het bevattingsvermogen zijn bereikt.

De terreuraanval door Hamas heeft ertoe geleid dat op de Frankfurter Buchmesse extra aandacht komt voor ‘israelische und jüdische Stimmen’. Directeur Juergen Boos zegt in een verklaring dat de boekenbeurs solidair is met Israël:

Der LiBeraturpreis ist eine jährliche Auszeichnung von Litprom e.V. für Autorinnen aus dem Globalen Süden. Die Preisträgerin wird von einer unabhängigen Jury ausgewählt. Litprom ist der durchführende Veranstalter und vollständig für die inhaltliche Ausrichtung der Preisvergabe verantwortlich. Angesichts des Terrors gegen Israel sucht Litprom nach einem geeigneten Rahmen der Veranstaltung nach der Buchmesse.

Hieronder het gesprek dat Arnon Grunberg met Adania Shibli had in De Balie.