Donderdagmiddag 16 november werd rond 16.30 bekend gemaakt dat Arjan Hut de komende twee jaar de Dichter fan Fryslân is. Hij is daarmee de opvolger van Eeltsje Hettinga, Nyk de Vries en Sigrid Kingma. De dichter fan Fryslân heeft als taak om zes tot tien gedichten te schrijven en de nodige optredens te verzorgen. De gedichten moeten het liefst in het Fries geschreven zijn en gekoppeld zijn aan een actuele gebeurtenissen of opvallend moment in de provincie.

Arjan Hut is voorgedragen aan de provincie door een adviescommissie bestaande uit Ammerins Moss – de Boer, Céline Wierda en de scheidend dichter fan Fryslân Sigrid Kingma. Een stralende Arjan Hut kreeg van gedeputeerde Eke Folkerts de speciale speld die bij dit ambt hoort opgespeld. ‘Ik voel me als een kind dat jarig is.’

Ammerins Moss – de Boer, de voorzitter van de commissie, merkte in haar speech op dat poëzie steeds meer functies in de openbare ruimte vervult. ‘Daar waar vroeger muziek werd gemaakt als pauzeact wordt nu meer en meer poëzie ingezet. Er is behoefte aan de reflectie die poëzie kan bieden.’ De commissie was op zoek naar een verbinder, iemand die een breed publiek aan kan trekken en iemand die de samenwerking aangaat met andere dichters. ‘Arjan Hut laat in zijn werk zien dat hij geïnspireerd wordt door andere dichters maar hij is ook een inspirator.’ In het eerste gedicht van Hut in de functie van dichter fan Fryslân is die connectie met andere dichters al te horen door een verwijzing naar Aggie van der Meer.

Sigrid Kingma kreeg deze middag ook de ruimte om terug te kijken op de afgelopen twee jaar. ‘Ik heb de tijd van mijn leven gehad,’ vertelde ze de bezoekers in de Stadskas van Leeuwarden. Ze memoreerde dat ze bij haar benoeming had genoemd dat ‘Poëzie het warme bad is dat iedereen eens wat vaker moet nemen.’ In de afgelopen twee jaar heeft Kingma dan ook zoveel mogelijk mensen in contact proberen te brengen met poëzie. Kingma heeft bijvoorbeeld veel workshops gegeven op basisscholen, omdat ze hoopt dat leraren dat wat minder angstig zijn om poëzie in te zetten in hun onderwijs, en ze organiseerde bijvoorbeeld ook een slam. Daarnaast zette ze haar eerste stapjes in de muziekwereld. Er komt dus ook nog een album uit met werk van Kingma. ‘Ik ben echt gegroeid in mijn vak.’


Het eerste gedicht van Arjan Hut en het werk van de vorige dichters fan Fryslan zijn te lezen op de website dichterfanfryslan.nl: in het Frysk, Nederlands en het Engels.

Foto’s: Cilla Geurtsen