Herman Koch (1953) is ongeneeslijk ziek. Dit heeft hij naar buiten gebracht in een vandaag gepubliceerd interview met de VolkskrantKoch wist al sinds begin 2020 dat hij prostaatkanker had. Een week later, op 3 februari, bleek de zeer agressieve kanker op allerlei plekken uitgezaaid. Behandeling is niet mogelijk. Koch over het slechtnieuwsgesprek met de dokter:

Ik was verdoofd, ik heb niet alles meer gehoord, want dat is dan toch een soort doodsvonnis. Hij zei wel: ‘Je gaat hier niet meteen dood aan’, maar verder viel er weinig over te zeggen. ‘Drie tot vijftien jaar, het kan alles zijn’, zei hij.

De reden dat dit nu naar buiten komt, is dat Koch een boek geschreven heeft over zijn ziekte: Ga je erover schrijven? Dat komt volgende week uit. Koch bracht het nieuws van zijn ziek-zijn niet eerder naar buiten, precies vanwege artikelen als deze:

Voornamelijk vanwege het idee van een krantenbericht met de kop: Herman Koch ongeneeslijk ziek. Dat leek me voor Pablo [zijn zoon] heel naar. Ook omdat iedereen dan meteen zou gaan bellen. O wat erg, hoe is het met je? De voornaamste reden was dat ik geen zin heb in zo’n berg met medeleven. Ik wilde me richten op mijn gezin.

Het interview met de Volkskrant is het enige wat Koch zal geven, meldt het AD, maar dat klopt niet helemaal, want in De Standaard staat ook een interview met de schrijver (en dat artikel is in diverse kranten, zoals het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant overgenomen). In dat interview spreekt hij al wel over een volgend boek:

Ga je erover schrijven? daarentegen is relatief plotloos. Het plot van mijn leven werkt hier overdrachtelijk. Ik ben benieuwd naar mijn volgende boek, dat niet autobiografisch zal zijn, zo heb ik beslist. Het is even goed geweest.