Arabesk (niet te verwarren met Arabesken, het periodiek van het Louis Couperus Genootschap) heet het literaire tijdschrift waar Pierre gevraagd wordt redacteur te worden. Pierre is een ambitieuze jonge schrijver en Arabesk is een ‘literair tijdschrift met een rijke geschiedenis’ aldus de aanbiedingsfolder van Das Mag over Het archief, de nieuwe roman Van Thomas Heerma van Voss die in september uit moet komen.

Maar terwijl Pierre zelf groeit in zijn rol als redacteur, kelderen de abonneecijfers van Arabesk tot het blad meer schrijvers dan lezers lijkt te hebben.

Thomas Heerma van Voss was zeven jaar lang redacteur bij De Revisor, een literair blad dat zonder subsidie geen bestaansrecht lijkt te hebben. Of het een afrekening is met een verdwijnende cultuur is maar zeer de vraag, want de aanbiedingstekst lijkt het tegenovergestelde te suggereren: