Gerrit Komrij is dood. Leve Gerrit Komrij!

Op 30 maart aanstaande is het Stille Zaterdag, én: het zou de tachtigste verjaardag zijn geweest van Gerrit Komrij. Als hij niet zo belachelijk vroegtijdig had moeten gaan hemelen (5 juli 2012), was dit heuglijk feit ongetwijfeld groots gevierd. Nu wordt er op iets bescheidener niveau aandacht aan zijn tachtigste besteed met een paar boekuitgaven en enkele bijeenkomsten in België en Nederland.
Marc Verstappen, Tom Lanoye, Ruth Joos, Marcel Vanthilt en Arie Pos
Afgelopen zaterdag vond de aftrap van Komrij-80 plaats in De Studio in Antwerpen, in samenwerking met Uitgeverij Ezo Wolf en Het Komrijk.
Het was verre van stil; in een fijn, intiem zaaltje haalden Tom Lanoye, Marcel Vanthilt, Ruth Joos en Marc Verstappen herinneringen op aan hun vriend Gerrit. Hoe Joos hem ’s avonds, na hun eerste ontmoeting, aan de arm had teruggebracht naar zijn vaste hotelkamer in Antwerpen: de Sisi-kamer, zijn lievelingskamer. Hoe Lanoye en Komrij zich in Zuid-Afrika verheugden op het toneelstuk Naked boys singing; het viel tegen. De boys konden helemaal niet zingen en waren bovendien niet eens naked.
Tom Lanoye
Deze vermakelijke anekdotes werden afgewisseld met Komrij’s poëzie: de absolute knaller was Lanoye, die het gedicht ‘Liefde’ – ‘Ze liggen op elkaar, schurft op eczeem/ Je hoort de schilfers knappen,/ roos stuift op’ etc. – op geheel eigen wijze fantastisch voordroeg. (Komrij droeg dit gedicht met regelmaat voor, met die rare, nasale piepstem van hem; ik dacht dat een ander zich niet meer aan deze tekst zou durven wagen, maar dat was buiten Lanoye gerekend. Gelukkig!)
Leendert Vooijce
Dichter Leendert Vooijce bracht zowel eigen gedichten als ‘Androgyn’ van Komrij, ondersteund door muziek: iets wat thuis na te beluisteren valt want Uitgeverij Ezo Wolf lanceerde deze middag enkele uitgaven: De eenzaat en haar geliefden, een vinylplaat van Vooijce. Een heruitgave van Komrij’s novelle De pagode, ooit bij De Bijenkorf verschenen als het eigen boekenweekgeschenk. De zelfzuchtige reus, zijn vertaling van Oscar Wilde’s verhalen en een door biograaf Arie Pos uit Komrij’s werk samengestelde bundel Een avondje met de tantes: een ‘fleurig boeketje familieverzen’ mét een nooit eerder gepubliceerd sonnet.
Ruth Joos
Marcel Vanthilt en publiek
Marc Verstappen
Goed nieuws ten slotte wat betreft Komrij’s biografie; aanvankelijk was het plan dat er bij De Bezige Bij vijf delen zouden gaan verschijnen die tezamen het levensverhaal van Gerrit Komrij zouden moeten vormen maar dat project werd al na één deel afgeblazen. Gelukkig is biograaf Arie Pos momenteel in gesprek met de Arbeiderspers en het is de bedoeling om de totale biografie in elk geval vóór juli 2027 uit te brengen. Het grootste deel is al geschreven.
Arie Pos
Arie Pos en Marc Verstappen
Het Komrij 80-verjaardagsfeest kreeg gisteren, 24 maart, in Amsterdam een vervolg (met o.m. Hagar Peeters en Arthur van Amerongen) en wordt woensdagochtend 27 maart ook nog gevierd bij Boekhandel Kramer, in Winterswijk, waar Gerrit Komrij 80 jaar geleden werd geboren.

Over waarom we het niet stil mogen laten worden rond Gerrit Komrij, waarom de man gelezen moet blijven worden, hielden Ruth Joos en Marcel Vanthilt op de Belgische Radio 1 een vurig pleidooi.

Roos Custers

(foto’s: Dolf Verlinden)