Valérie Drost (1984) wordt de nieuwe directeur-bestuurder van het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum. Dit is zojuist bekendgemaakt. Drost volgt per 1 september Aad Meinderts op die met pensioen gaat. Drost is, na Gerrit Borgers, Anton Korteweg en Meinderts, pas de vierde directeur van het in 1953 opgerichte museum. Drost is sinds oktober 2022 hoofd Bedrijfsvoering bij het museum. Ze studeerde naast Nederlandse Literatuur ook Kunstbeleid en Management.

Drost: ‘Het Literatuurmuseum/ Kinderboekenmuseum vervult een belangrijke rol in het literaire veld: niet alleen zijn we dé bewaarplaats van literair erfgoed, we hebben ook een maatschappelijke taak als leesbevorderaar. We vertellen verhalen van vroeger en nu, prikkelen de fantasie, stimuleren de leesmotivatie, in de wetenschap dat je op de schouders staat van een traditie van schrijvers en verhalenvertellers. Ik ben er trots op dat ik me straks als directeur mag inzetten deze rol te bestendigen en ontwikkelen. Juist omdat in deze tijden van polarisatie het belang van literatuur niet te onderschatten is. Leidinggeven aan dit prachtige museum vind ik bijzonder eervol; ik ben blij met het vertrouwen van mijn collega’s en de Raad van Toezicht.’

Mei Li Vos, voorzitter van de Raad van Toezicht: ‘Valerie zal vernieuwing brengen terwijl ze tegelijkertijd het museum al goed kent. Ze heeft veel ervaring; we prijzen onszelf gelukkig met Valérie als directeur.’