In zijn zaterdagse column merkte Jamal Ouariachi op dat sommige schrijvers nogal bevreesd zijn om kritiek te uiten op de CPNB. Veel schrijvers zijn een beetje afhankelijk van de CPNB, zeker nu velen bezig zijn om een novelle te schrijven die in aanmerking komt voor het Boekenweekgeschenk (Ouariachi: ‘Ziedaar hoe de stichting die de belangen van de boekenwereld moet behartigen, naar literatuur kijkt: laat professionele schrijvers maar lekker gratis werken.’). In een tweet had hij namelijk de CPNB aangevallen omdat deze organisatie in zee was gegaan met een sponsor, de reisorganisatie TUI.

In zijn column gaat Ouariachi verder in op de mate waarin schrijvers politiek stelling moeten of kunnen geven. Van de Nederlandse schrijver heeft hij geen hoge pet op:

Schrijvers zijn voor elk land onmisbaar – als schrijvers. Niet als politici. Zeker Nederlandse schrijvers niet, die al zwichten voor de CPNBTUI.

Lees de hele column hier. Lees hier meer over actie Zomerlezen waarbij uitgevers betalen om hun tips onder de aandacht te brengen.