Genoeg spandoeken omhoog gehouden

Hoe moet de moderne mens reageren op zelfmoordaanslagen, liegende politici en grensoverschrijdende journalisten? Hoe moet de gemiddelde burger zich verhouden tot onze alsmaar voortdenderende wereld? Het zijn niet de minste thema’s die Thomas Blondeau aan de orde stelt in zijn tweede roman Donderhart.

Max Gosset is een ambitieuze Vlaamse journalist die werkt voor het goed aangeschreven tijdschrift Criterium. Hij vertrekt naar Londen om de wereldberoemde thrillerschrijver Andrew Halbstam te interviewen. Na een onverwachte ontmoeting met zijn jeugdliefde Eva worden al zijn zekerheden pas echt aan het wankelen gebracht door de aanslagen van 7 juli 2005. Hoewel Gosset een paar blokken verderop lag te slapen en niet eens wakker is geworden, heeft deze terreurdaad toch een grote impact op zijn doen en laten: vanuit het niets krijg hij last van angstaanvallen.

Donderhart draait om de vraag of Max Gosset, en daarmee de Europese burger, zich moet verzetten. Blondeau maakt op subtiele wijze duidelijk dat een dergelijke keuze maken zo eenvoudig nog niet is. Gosset is een twijfelaar die niet meer weet waar hij aan toe is en die verwoede pogingen doet om weer grip op zijn leven te krijgen. De thrillerschrijver Andrew Halbstam is zekerder van zijn standpunt inzake actuele kwesties: ‘Ik daarentegen kan niet slapen door de vraag of ik me wel genoeg heb verzet.’ Max’oude studievriend Timo vertegenwoordigt weer een ander standpunt. Hij verandert van een briljant geëngageerd student in een bedrijfsleider van een biologische supermarkt. Want op deze manier heeft hij zaken tenminste onder controle: ‘Op een gegeven moment heb je genoeg spandoeken omhoog gehouden.’

Donderhart mag dan wel Engeland als decor hebben en door een Vlaming geschreven zijn, de parallellen naar de Nederlandse politieke en journalistieke wereld zijn eenvoudig te trekken. Zoals de houding van Balkenende inzake de kwestie van de al of niet aanwezige massavernietigingswapens in Irak en al die journalisten die koste wat kost nieuws willen brengen en daarbij alle journalistieke codes over boord gooien. Blondeau heeft met Donderhart derhalve een interessante, uiterst actuele en tot nadenken aanzettende roman afgeleverd.

Blondeau valt alleen hier en daar wel wat in herhaling. Gosset is continu kortademig en denkt meerdere malen dat zijn hart ermee stopt. De titel van de roman is een vertaling van een fragment uit een popsong van de Amerikaanse band Foo Fighters. ‘Can you hear me, Hear me screaming, Breaking in the muted sky, This thunder heart, Like bombs beating, Echoing a thousand miles.’ Zo letterlijk had het nu ook weer niet gehoeven, want de gemiddelde lezer is allang aan het malen over hoe hij zou handelen als hij in eenzelfde situatie terecht zou komen.

Cilla Geurtsen

Thomas Blondeau – Donderhart. De Bezige Bij, Amsterdam. 314 blz. € 17,90.