Aangezien we de laatste jaren het vliegtuig naar Italie nemen, moet ik duidelijke keuzes maken in de boeken die ik graag wil lezen. Een week Toscane en een week in Umbrie, heerlijk uitrusten. Het betekent dat ik ongeveer 10 boeken zal meenemen. Wat neem ik dit jaar mee?

In mei begin ik al met keuzes maken. In de weken die volgen neemt de stapel toe en gaat er af en toe weer iets af, dan zijn het weer 15 boeken en dan zijn het er weer 11, maar als het zover is, zal ik knopen moeten doorhakken. Kan ik dan niet beter een e-reader aanschaffen en meenemen?

Nee, natuurlijk niet. Wat is er nu mooier om te moeten kiezen en afwegen, twijfelen en opzij leggen. Bovendien; het is heerlijk om te bladeren in een boek, de achterflap nog eens te bekijken en nog eens terug te lezen en met potlood aantekeningen te maken. Geef mij maar een echt boek waarbij, als ik weer thuis ben, het zand uit de pagina’s op de tafel vallen. En dat ik zoveel moet mee sjouwen, neem ik op de koop toe.

Deze boeken gaan zeker mee: David Mitchell – De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet, Haruki Murakami 1q84 deel 2, Thomas Mann – De Toverberg, Bill Bryson – Een huis vol en Nop Maas – Gerard Reve deel 2

Het is een opvallend rijke zomer met een paar prachtige vakantieboeken. Welke boeken neemt u mee?