Ik ben vandaag naar de tandarts geweest voor controle. Drie maanden geleden viel er een stukje van mijn kies en daar begon het allemaal… Kiezen.

Het blijft keuzes maken, overal en altijd. Mijn vorige column ging over de keuzes om boeken mee te nemen op vakantie. Ik nam er 10 mee, ik las er 8 en ik moest nog minstens 10 boeken thuislaten.  Die lees ik dan wel als ik terug ben, dacht ik. En dat deed ik ook met drie boeken. Maar eenmaal een dag aan het werk, liet ik die andere zeven boeken achter me , want er komen weer nieuwe boeken uit. Allereerst heb ik de nieuwe Dimitri Verhulst gelezen. Prachtig mooie vertelling, schoon van taal en bijzonder van toon, daar houd ik van.

Vanmiddag kwam er een leesexemplaar binnen van Maurice Seleky, een debuut: Ego Faber. Dat leest lekker weg in de trein, maar ook net na het eten en straks nog even in bed. Het is vlot geschreven, gaat over vriendschap en liefde in dit jongste decennium en voelt als hedendaagse rock-‘n-roll.

Maar nu het najaar? Volgende week gaan wij weer boeken inkopen voor het najaar, de belangrijkste periode voor het boekenvak. In juli vallen de eerste catalogi van de uitgevers al in de bus en nu is de stand dat er zo’n 80 catalogi liggen om door te spitten en om daar de mooiste boeken uit te kiezen.

Kiezen tussen commercie en schoonheid, kiezen voor gemakkelijk te verkopen boeken en bijzondere edities. Kiezen, kiezen, kiezen. De komende dagen installeer ik me ’s avonds op de bank met een stapel aanbiedingscatalogi naast me om door te spitten; Augustus komt met een nieuwe van Dis, Querido met een nieuwe Tomas Lieske. Die gaan we natuurlijk wel inkopen, maar het kiezen begint pas als boeken erg op elkaar gaan lijken. Mindfullness: dat lijkt de hype te worden. Neem ik ze allemaal of maak ik een keuze. Die thrillers die allemaal lijken op op de Millenium Trilogie. Welke trilogie gaat het worden? Er zijn er inmiddels al een paar verschenen: Jens Lapidus, Jussi Adler-Olsen; allemaal spannend, de laatste vooral (die moet je zeker lezen!).

Gelukkig hebben we in Nederland een geavanceerd distributiesysteem. Hebben we een misser, dan hebben we het binnen twee dagen in huis. Wat dat betreft is het goed geregeld. Wisten we maar wat de bestseller zou gaan worden, dan is het gemakkelijk kiezen.    …….en de boer hij ploegde voort.

Arno Koek