In het boekenvak gebeurt in de zomer niet zo veel. Dat geeft mij de gelegenheid om heel erg op de hoogte te zijn van wat er wél gebeurt, al was het maar om de verveling te verdrijven. Zo doorloop ik diverse online artikelen uit vakmedia om mijn dossierkennis te vergroten, of minstens op peil te houden.

Over de nieuwste hype lees ik het verbazingwekkende nieuwtje: ‘Nu vijf e-readers te koop in Vlaanderen’. Direct grap ik tegen mijzelf: en waar zijn die vijf dan te koop, en wie weet dat dan. Toegegeven, het is een beetje flauw.

Maar ik lees ook een artikeltje uit het jaar 2000, waar in staat dat TNO voorspelt dat e-readers ‘al over tweeënhalfjaar ingeburgerd kunnen zijn’. Daarna lees ik diverse artikelen uit opvolgende jaartallen, die keer op keer beloven dat de e-reader aan een opmars bezig is. Het is nu 2010 en zo’n vaart loopt het allemaal nog niet. Het meest recente onderzoek heeft als resultaat dat ‘lezers nog afwachtend zijn met e-readers’. De Telegraaf heeft zelfs uit eigen onderzoek geconcludeerd dat ruim 80% niet gelooft dat het fysieke boek ooit zal verdwijnen.

Daarna ben ik maar eens nagegaan hoe het met de berichtgeving rond luisterboeken gesteld is, ook zo’n nouveauté waar consument en handel aan hebben moeten wennen. Vanaf 2004 wordt er ijverig bericht dat het luisterboek op het punt van doorbreken staat. Ik lees ook met hoeveel enthousiasme verschillende uitgevers zich storten op het nieuwe medium, om in enkele gevallen geruisloos van het luistertoneel te verdwijnen. En jaar op jaar blijkt het luisterboek in de media bezig met een opmars.

Als ik klaar ben met mij verbazen over de hoopvolle wensen die vaders van gedachten zijn, ga ik mij vermaken met ‘Google vertalen’, want daar kun je woorden voorgelezen krijgen. Paulien Cornelisse noemde afgelopen zondag in Zomergasten zo’n leuk struikelwoord als pijpetuitje, en zo ken ik er ook enkele. Beneveld bijvoorbeeld (mijn opa stelde mij eens de vraag welk woord niet in dit rijtje thuishoorde: Groeneveld, Barneveld, Beneveld), verder kun je je lol op met sabbelen, lorgnet, geselen en gevangenis. Kortom, woorden waar klemtoon, adempauze of lettercombinaties belangrijk zijn blijken geweldig om voorgelezen te krijgen, want het gaat zeker mis. Probeer het ook eens, voordat de zomervakantie voorbij is en je wordt opgeslokt door de dagelijkse dingen. Zullen we een lijst aanleggen van woorden die grappig zijn om voorgelezen te krijgen door een blikken computerstem? Veel plezier er mee, en hou mij op de hoogte.