Gelukkig is er af en toe ook wat goed nieuws: de VPRO maakt bekend dat Adriaan van Dis deze zomer Zomergasten presenteert. Hij deed dat eerder in de jaren 1999 tot en met 2002. De oorspronkelijk presentator, Theo Maassen, heeft zich teruggetrokken na allerlei roddelverhalen over zijn privéleven.

Van Dis kijkt ernaar uit om een nieuw seizoen Zomergasten te maken: ‘Drie uur kopreizen met zes bijzondere Zomergasten. De problemen van de tijd verkennen en persoonlijke hartstochten in kaart brengen. Soms doorvragen en waar nodig ook de schaamte respecteren. Nuance is geboden, maar dat staat baldadigheid niet in de weg. In een tijd van snelle meningen en heftige standpunten verlang ik naar langzame televisie. Om de geest lenig te houden. Ik kan niet wachten.’

Hoofdredacteur VPRO Sarah Sylbing: ‘Ik verheug me op een seizoen Zomergasten met Adriaan van Dis. Zijn nieuwsgierigheid naar de ander en zijn kwaliteit om echt te luisteren maakt hem een fijne gesprekspartner. We leven in een ongewisse tijd waarin veel wordt geschreeuwd en gevonden. Van Dis is een man die zichzelf en zijn kijk op het leven blijft bijstellen en bevragen. De dans die hij aan zal gaan met de zes gasten en de nieuwe werelden die we samen met hem zullen betreden zullen ongetwijfeld tot nieuwe inzichten leiden. Wat mij betreft is hij de ideale gastheer van dit seizoen.’

De eerste uitzending van Zomergasten staat gepland op 21 juli, de laatste op augustus.