Cimetière Montmartre – Nijinsky, originally uploaded by coen peppelenbos.

Echt mooi is het grafmonument voor Vaslav Nijinsky niet. Hij ligt op het kerkhof iets voorbij de Sacré Coeur. De betrekkelijke rust van een begraafplaats wordt verstoord door een weg die over het kerkhof is aangelegd. Bij de ingang kun je een kaartje halen met de beroemdheden van deze dodenakker.

Nijinsky is makkelijk te vinden. Hij ligt aan het pad en er staat een groot, nogal plomp beeldhouwwerk op zijn graf: Nijinsky in een soort clownspak lijkt het wel (gemodelleerd naar zijn rol als Petrushka). Hij poseert als denker, niet als de gracieuze danser die hij moet zijn geweest. Er is sowieso weinig gracieus aan dit graf.

Toen ik er was, had een vorige bezoeker wat toffees achtergelaten. Er liepen mieren over het graf. Dat is niets bijzonders: mieren lopen overal.

Op 6 september verschijnt Vaslav van Arthur Japin.