Morgenochtend in NRC Next, vanavond al exclusief op Tzum.info – de reactie van Ernest van der Kwast op het stuk van Franca Treur over de NS Publieksprijs. Tzum.info berichtte hier eerder vandaag al over. Zowel Van der Kwast als Treur is genomineerd voor de NS Publieksprijs dit jaar. Lezers kunnen via de site van de publieksprijs stemmen op hun favoriete boek. Het boek met de meeste stemmen zal worden verkozen tot ‘Boek van het Jaar’. Treur beklaagde zich vandaag in NRC Next over de campagne van Van der Kwast. Ze schreef: ‘Waarom probeert hij van de verkiezing tot boek van het jaar een slechte versie van Popstars te maken?’ Ernest van der Kwast reageert nu op het stuk van Treur.

De reactie van Ernest van der Kwast op het stuk van Franca Treur:

In haar opiniestuk van gisteren pleit schrijfster Franca Treur ervoor om de NS Publieksprijs terug te geven aan de lezers: ‘Mensen die graag lezen kunnen zich opgeven om in de jury te gaan zitten. Daarna maakt de CPNB de namen van de genomineerden bekend. De juryleden lezen alle boeken en vormen zich een afgewogen oordeel. Zo voorkom je ook dat mensen slechts een van de genomineerde boeken hebben gelezen en daar dan op gaan stemmen.’

Ik vind dit een behoorlijk elitaire opvatting. Door de NS Publieksprijs af te zonderen voor enkel zeer geïnteresseerde lezers beperk je mijns inziens het enorme bereik van de prijs. Het mooie van de NS Publieksprijs is juist dat een breed publiek zijn stem kan uitbrengen. En waarom zou dat publiek alle genomineerde boeken moeten hebben gelezen? Ik moet er als genomineerde voor NS Publieksprijs zelf ook niet aan denken om alle boeken te lezen. Bijvoorbeeld de twee thrillers die ook zijn genomineerd. Ik heb niks met thrillers.

Franca Treur wil van de publieksprijs een soort AKO Literatuur Prijs maken, met veellezers die voor jurylid gaan spelen. Maar dat lijkt me juist een doodszonde, want dan bereik je als genomineerde vrijwel geen nieuwe lezers. Het moge bekend zijn dat alleen de winnaars van de grote literaire prijzen extra verkoop genereren.

Mijn boek Mama Tandoori is genomineerd voor de NS Publieksprijs en ik zie het als een kans om mijn boek onder de aandacht te kunnen brengen van het Nederlandse publiek. Of dat nu lezers of sporters of riksjarenners zijn, dat maakt me niet uit. Daarom maak ik campagne. Om mijn boek te promoten, en daar is de NS Publieksprijs volgens mij óók voor bedoeld. Om de schrijver een groter publiek te kunnen laten veroveren.

Franca Treur beschuldigt mij het publiek evenwel een lolly voor te houden. Ze doelt hiermee op mijn campagne, waarin ik onder andere stemmen ‘koop’. In navolging van W.F. Hermans die in 1966 de Vijverbergprijs doneerde aan ‘Eten voor India, geef ik namelijk per stem op mijn boek 100 roepie aan de Stichting Onderwijs voor India. Franca Treur vindt dat een stap te ver (die ‘arme, ongeletterde kindertjes’). Mij leek het me juist een ludieke actie.

Als ik Franca Treur goed begrepen heb, vindt ze het maar een vies idee, schrijvers die campagne voeren voor hun boek. Zo roept ze de CPNB (organisator van de NS Publieksprijs) op haar te bevrijden ‘van het gevoel dat ze actie’ moet voeren. Evenwel mobiliseert Treur mensen per mail, via haar site en Facebook om op haar te stemmen.

Ach, mijn Indiase moeder zegt altijd: ‘Je moet geen enkele kans onbenut laten.’ En: ‘Desnoods ga je mensen te lijf met een deegroller.’ Maar dat laatste heeft betrekking op mijn eigen campagne. Ik zal overigens niemand te lijf gaan met een deegroller, ik wil wel zo veel mogelijk mensen de leeservaring van Mama Tandoori gunnen. Niet alleen veellezers, want mijn boek is voor iedereen. Daarom ga ik door met mijn campagne, die volgens Franca Treur de NS Publieksprijs heeft gemaakt tot ‘een slechte versie van Popstars’. Dat wil ik tegenspreken. Het enige wat misschien slecht kan worden genoemd is dat slechts één auteur bereid is zich actief in te zetten voor het werven van nieuwe lezers. Overigens wil ik benadrukken dat ik beter kan schrijven dan zingen en dansen. Ik zou bij Popstars zeker een slecht figuur slaan. Maar bij de NS Publieksprijs hoop ik als winnaar uit de bus te komen. Of, zoals mijn moeder het zegt: ‘Wie niet stemt op Mama Tandoori, krijgt met mij van doen.’

Ernest van der Kwast is met Mama Tandoori genomineerd voor de NS Publieksprijs.