De NS Publieksprijs blijft dit jaar de gemoederen maar bezighouden. Eerder al bracht Tzum.info de campagne van genomineerde Ernest van der Kwast uitgebreid in kaart. Hij maakt met zijn roman Mama Tandoori kans op de NS Publieksprijs en verstuurt regelmatig ludieke persberichten rond om de aandacht op zijn roman te vestigen en de lezers over te halen om vooral op zijn boek te stemmen. Zo zegde hij bijvoorbeeld toe om bij iedere stem op zijn boek honderd roepie te doneren aan de stichting Onderwijs voor India. Tzum.info berichtte hier afgelopen week al over. Franca Treur, eveneens genomineerd voor de NS Publieksprijs met haar debuutroman Dorsvloer vol confetti, uit nu kritiek op de campagne van Ernest van der Kwast.

Treur schreef een stuk voor NRC Next dat vandaag in de krant werd geplaatst. Tzum.info las het stuk en citeert eruit. Duidelijk is dat Treur het gedrag van haar collega Van der Kwast laakt: ‘Waarom probeert hij van de verkiezing tot boek van het jaar een slechte versie van Popstars te maken?’ Daarnaast schrijft ze: ‘De NS Publieksprijs is de enige literaire prijs die toegekend wordt door alle mensen die van lezen houden. Juist hier gaat het er echt om hoe jouw lezers je schrijfsels savoureren. Lopen fucken met precies dit systeem is in feite een vuistslag in het gezicht van lezend Nederland.’

Treur pleit voor een andere procedure rond de NS Publieksprijs. ‘Ik ben ervoor om de publieksprijs terug te geven aan de lezers. Mensen die graag lezen kunnen zich opgeven om in de jury te gaan zitten. Een paar honderd mensen in totaal. Daarna maakt de CPNB de namen van de genomineerden bekend. De juryleden lezen alle boeken en vormen zich een afgewogen oordeel.  Zo voorkom je ook dat mensen slechts een van de genomineerde boeken hebben gelezen en daar dan op gaan stemmen.’ Ze eindigt haar stuk met een oproep aan de CPNB, de organisator van de NS Publieksprijs: ‘CPNB, bevrijd de schrijvers van het opgejaagde gevoel dat ze actie moeten gaan voeren. Dat is voor alle partijen beter. De lezers krijgen hun publieksprijs terug en de schrijvers kunnen zich weer rustig aan het schrijven wijden.’