In het actualiteitenprogramma Nieuwsuur is zojuist rechtstreeks de winnaar van AKO Literatuurprijs 2010 bekendgemaakt. David van Reybrouck wint dit jaar voor Congo (De Bezige Bij) de prestigieuze boekenprijs. Even na tienen las juryvoorzitter Femke Halsema het juryrapport voor en kwam er meteen een einde aan alle speculaties. Afgelopen weekend werden in literaire bijlagen van dagbladen vooral Lanoye, Van Reybrouck en Peeters als kanshebbers gezien. Van Reybrouck trok uiteindelijk aan het langste eind. Hij ontvangt een bedrag van € 50.000,- en een sculptuur van Eugène Peters.

Eerder dit jaar won Van Reybrouck ook al de Libris Geschiedenis Prijs én de J. Greshoffprijs.

De andere genomineerden dit jaar waren: Kees van Beijnum (Een soort familie), Oscar van den Boogaard (Meer dan een minnaar), Tom Lanoye (Sprakeloos), Willem Jan Otten (Onze lieve vrouwe van de schemering) en Koen Peeters (De bloemen). De AKO Literatuurprijs is een van de belangrijkste literaire prijzen van Nederland. Voor de prijs komen boeken in aanmerking die zijn verschenen tussen 1 juli van het jaar waarin de prijs wordt uitgereikt en 1 juli van het voorgaande jaar. Dit jaar werden ruim 430 boeken ingezonden.

Vorig jaar won Erwin Mortier de prijs voor zijn roman Godenslaap (De Bezige Bij).