Met een advertentie in de Volkskrant kondigde de schrijver Hans Vervoort vandaag aan dat hij via zijn website twaalf e-books gratis gaat aanbieden. Het gaat om boeken die niet meer via de reguliere boekhandel verkrijgbaar zijn, zoals de verhalenbundel Heden Mosselen Morgen Gij, het reisboek Vanonder de Koperen Ploert en de roman Het Tekort.

Vervoort uit kritiek op uitgevers. Volgens hem gaan zij niet goed om met de digitalisering van de boekenmarkt. ‘Sinds jaar en dag is de levensduur van boeken steeds korter geworden en van de meeste schrijvers zijn alleen hun laatste titels nog verkrijgbaar. De komst van internet en het e-book zou voor uitgevers een mooie gelegenheid geweest zijn om hun oude fonds een nieuw leven te geven tegen schappelijke e-book-prijzen. (…). Nu lijkt digitalisering op de boekenmarkt tot dezelfde chaos te gaan leiden als dat enige tijd geleden in de muziekbranche het geval was,’ aldus Vervoort. Ook is Vervoort blij dat hij op deze manier zijn boeken aan een nieuw publiek kan aanbieden: ‘Lezers zijn voor mij belangrijker dan geld en als ik op deze manier mijn boeken een nieuw leven kan geven, doe ik dat graag.’

Eerder liet schrijver Leon de Winter al weten dat hij zijn boeken, weliswaar niet gratis, digitaal gaat aanbieden via zijn website.