De NOS heeft het al officieel gemaakt: de traditionele boekenmarkt in Deventer, op de eerste zondag van augustus, was ook dit jaar een geslaagd feestje. Naar schatting stortten ruim honderdduizend mensen zich op miljoenen boeken, verspreid over honderden kramen. Deze Tzum-redacteur had de buitendienst, kocht bij de eerste de beste kraam een vergeten puberroman van Mien Labberton en maakte tijdens zijn wandeling kiekjes.

Tussen de antiquaren, handelaren en kruideniers stonden gisteren ook verdacht veel opkopers – en meer dan voorgaande jaren. Deze mannen met sigaren wekken de indruk evengoed in aardappelen te kunnen handelen: ze smijten gewoon het restant van een oplage op de planken. Saaie, eentonige kramen zijn het resultaat. Het nagelaten werk van Marga Minco kostte bij kraam 587 niet meer dan een euro.

Definitief doorzettende trend is ook het verpakken van de boeken in plastic. Mensen worden langzamerhand allergisch voor papier.

De boeken plastic pakken worden vervolgens massaal in koffertjes gestopt. Menig bezoeker, verdiept in een onverholen meesterwerk of onzeker over een aanschaf, struikelde gisteren aan de kraam over deze tweewielers.

RTV Oost stond met een camper op de brink dichters te interviewen. De meest agressieve interviewer was daarvoor aangetrokken. Jan Medendorp had zelfs zijn duivelsrode schoenen aangetrokken. Menno Wigman, die ‘expliciete sekspoëzie’ schrijft, doorstond het spervuur aan vragen glansrijk. Hélène Gelèns trok zich van de botte opmerkingen (‘U komt uit het dorp Bergschenhoek: vast wel onder de indruk van Deventer!’, ‘Hoe komt het toch dat steeds meer vrouwen gaan dichten?’, ‘Ik kende u als dichter trouwens niet, als filosoof ook niet, hoor!’, ‘Ik heb dit bundeltje van u gisteren gekocht en het vannacht even liggen doorbladeren.’) niets aan. Op de vraag ‘Ik heb moeite met uw poëzie: hoe moet ik die rangschikken?’ antwoordde ze nuchter: ‘U hoeft die helemaal niet te rangschikken.’ Gerrit Komrij kreeg op de kruk van RTV Oost nog het verwijt ‘dure kwartiertjes’ te leveren aan het poëziefestival Het Tuinfeest: de organisatie moet immers zijn vliegticket en hotel betalen. En heeft hij niet de hele nacht ‘bezopen’ liggen ‘rampestampen’? Citaat van de week: ‘Bij schrijvers en dichters denk je aan van die sneue types, van die nerds, wat moet je er van zeggen.’ Jan Medendorp, onthouden die naam.

Grote afwezigen in Deventer waren overigens de e-books, al leek helemaal niemand ze te missen.