Gisteren is voor de eerste maal De Willem Willinkprijs voor het beste Nederlandstalige kinderlied uitgereikt. Ted van Lieshout, die vorig jaar de Theo Thijssen-prijs won voor zijn gehele oeuvre en eerder dit jaar nog een Zilveren Griffel én Vlag en Wimpel in de wacht sleepte, mag zich de eerste winnaar van de prijs noemen. Hij ontving de prijs voor het liedje ‘Onberispelijk’. Het liedje is afkomstig uit de theatervoorstelling Ik en de koningin, dat gebaseerd is op het gelijknamige boek van Van Lieshout, en op muziek werd gezet door Oene van Geel.

Van Lieshout is vanzelfsprekend blij met de prijs. Op zijn weblog schrijft hij: ‘Ik was verbaasd en ook wel een beetje gegeneerd, omdat ik vond dat andere tekstdichters met evenveel recht hadden kunnen winnen, en nou ging die nare Van Lieshout er wéér vandoor met de prijs! Maar ja, ik ben er wel heel erg blij en ingenomen mee (…).’

De Willem Wilminkprijs voor het beste kinderlied bestaat uit een oorkonde, een beeldje en een geldbedrag van € 5.000 (waarvan € 4.000 ten goede komt aan de tekstdichter en € 1.000 aan de componist van het lied). De jury bestond uit Maarten van Roozendaal (zanger, muzikant), Sjoerd Kuyper (schrijver), Joukje Akveld (journalist en kenner jeugdliteratuur), Harrie Geelen (schrijver, dichter, illustrator) en Trudie Lucardie (secretaris stichting Willem Wilminkfestival).