Na een ziekbed is vanochtend in zijn woonplaats Utrecht de theoloog Willem Barnard overleden. Hij werd 90 jaar oud. Barnard schreef, sinds zijn eerste publicatie in het illegale tijdschrift Parade der profeten in 1944, honderden gedichten onder het pseudoniem Guillaume van der Graft. In 2007 maakte hij de balans op onder de prachtige titel Praten tegen langzaam water. De verzamelbundel telde 346 pagina’s poëzie, al was Van der Graft zeer kritisch geweest bij de selectie. Vorig jaar nog verscheen een nauwelijks opgemerkte uitgave van zijn dagboeken. En Van der Graft is altijd blijven schrijven. Tzum publiceerde in 2008 twee kersverse gedichten. De dichter, die sinds een heupoperatie in een rolstoel zat, keek met milde ironie naar de ongemakken van zijn ouderdom:

overal staat niet waar je
naar toe op weg bent,

je vordert over een vloer
van onwil, je bent vervuld
van alles wat vervalt.