Zojuist is bekendgemaakt dat Peter Bekkers, Erlend Loe en zijn vertaalster Femmigje Andersen-Sijtsma bekroond zijn met de Grote Jongerenliteratuur Prijs. Bekkers won de prijs met zijn roman Trouw is de andere wang (uitgeverij De Geus), Loe en Andersen-Sijtsma wonnen met Muleum (eveneens uitgeverij De Geus). De Grote Jongerenliteratuur Prijs heeft als doel om boeken voor jongeren een duidelijk gezicht te geven in het boekenvak, de bibliotheek en het literatuuronderwijs. Het was de eerste keer dat deze prijs werd uitgereikt. De auteurs ontvingen in de Koninklijke Schouwburg te Den Haag een trofee en een prijzengeld van € 5.000,-. Loe moet dit bedrag delen met de vertaalster van zijn roman.

De jury zocht volgens literaire criteria naar de beste in 2009 verschenen jongerenromans. Over Trouw is de andere wang schreef ze: ‘Aan eigentijdse thema’s als eeuwige roem, imitatie en originaliteit heeft Bekkers op een originele, spannende en intrigerende manier vorm gegeven. Relativerend van toon, licht cynisch en met een filosofische invalshoek zet Bekkers – alsof je een film ziet – een opwindende wereld neer met veel seks en veel drugs, waarin de grens tussen verraad en trouw aan de ander en jezelf gaandeweg vervaagt.’

Muleum viel in de prijzen, omdat het ‘een onverwachte ode aan het leven [is] terwijl het bij de dood begint: tijdens een vliegtuigcrash in Afrika verongelukken de ouders en broer van de achttienjarige Julie. ‘Doe wat je wilt’, luidt het laatste sms-bericht van Julie’s vader, waarna een absurde, ontroerende, humorvolle zoektocht naar de zin van het leven begint. Loe’s stijl past de afwisselend bittere, laconieke en vertwijfelde toon van Julie perfect. Meesterlijk en met veel humor toont Loe hoe willekeur en toeval je levenspad bepalen.’

De winnaars zijn door de jury gekozen uit de shortlist van drie oorspronkelijk Nederlandstalige romans en drie in het Nederlands vertaalde titels. Naast de winnende romans waren dit: Dagen van gras van Philip Huff (uitgeverij De Bezige Bij), Dit is geen dagboek van Erna Sassen (uitgeverij Leopold), Zeitoun van Dave Eggers, vertaling Maaike Bijnsdorp en Lucie Schaap (uitgeverij Lebowski) en Paper Towns van John Green, vertaling Aleid van Eekelen (uitgeverij Lemniscaat).

De jury bestond uit voorzitter Hedy d’Ancona (oud-minister) en de leden Ilke Froyen (programmering Beschrijf Brussel), Jenny de Jonge (literair vertaler Engels-Nederlands, oud-uitgever en oud-docent), Carolien Krikhaar (consulent voortgezet onderwijs Bibliotheek Utrecht), Martijn Koek (docent Nederlands), Mirjam Noorduijn (recensent De Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad) en Daan van der Valk (boekhandel De Vries Haarlem).

In 2011 zal er naast deze vakjuryprijzen ook een publieksprijs worden toegekend door jongeren zelf.