Het jaar zit er bijna op. Er is weer flink literair geoogst. Een nieuwe Grunberg, Japin en Van Dis, maar ook verrassende debuten, poëziebundels van gevestigde dichters en biografieën over schrijvers en kunstenaars. Tzum.info keek terug op het afgelopen jaar en geeft de trouwe lezer graag nog vier leestips mee. Om de kerstdagen mee door te komen. Om oudejaarsavond mee te vermaken. Of om het nieuwe jaar literair te beginnen! Sommige boeken werden eerder op Tzum.info besproken, andere kregen weinig pers en verdienen volgens Tzum-recensenten daarom nog aandacht op onze website.

Cilla Geurtsen tipt De weldoener van P.F. Thomése:

De weldoener van P.F. Thomése was voor mij het boek van 2010. Thomése heeft het idee ‘En nu ga ik alles in mijn leven anders doen’ verrassend uitgewerkt. Hij heeft dat op dermate spannende manier gedaan dat De weldoener één van de weinige boeken van 2010 was die ik echt in één ruk uitgelezen heb. Dat ademloze lezen overkomt me niet vaak meer en daarom is De weldoener mijn topper van 2010.

Martijn Nicolaas tipt Spiegeljongen van Floortje Zwigtman:

Het mooiste boek van 2010 is voor mij Spiegeljongen van Floortje Zwigtman. Een (jeugd)roman die met vlag en wimpel de Grote Jongerenliteratuur Prijs 2011 mag winnen. Het sterkste punt van Spiegeljongen is het perspectief van de jonge homoseksuele Adrian: de innerlijke worsteling met het leven, het letterlijk meerdere keren vallen en opstaan en de pijnlijke maar ook hilarische situaties die dat oplevert. Met in dit laatste deel van de trilogie Een groene bloem meer kleurrijke en bizarre personages dan ooit, zoals de onvergetelijke door liefdesverdriet verteerde travestiet Lady Kinderley. Om Spiegeljongen alleen te zien als jongerenliteratuur, doet het boek niet zozeer onrecht, maar zorgt er misschien voor dat mensen die zich geen jongere meer voelen het niet oppakken. Dat zou jammer zijn want het is een prachtig, universeel verhaal over opgroeien en de confronterende blik in de spiegel die dat vroeg of laat met zich meebrengt.

Coen Peppelenbos tipt De bruid van Marcel Duchamp van K. Schippers:

Er zijn van die boeken die overal doorheen glippen. Ze komen niet in de bestsellerlijstjes, boekhandelaren zijn wat huiverig met de inkoop, lezers denken: een boek met plaatjes, dat kan toch geen echt boek zijn. Toch is De bruid van Marcel Duchamp een prachtig leesavontuur, waarin de schrijver Schippers ingaat op zijn fascinatie voor Duchamp. Hij reist de plekken na waar Duchamp heeft gewoond en gewerkt en hij probeert op grond van dat werk tot een eigenzinnige biografie te komen. Dit boek is voor een deel ook het zelfportret van de aparte denker die K. Schippers is. Lang geleden werd Flauberts papegaai van Julian Barnes een grote hit; dit boek verdient het ook. Hopelijk staat het volgend jaar op diverse shortlists.

Bart Temme tipt Bonita Avenue van Peter Buwalda:

Het afgelopen jaar besprak ik veel debuten voor  Tzum.info. Het beste debuut dat ik las, is Bonita Avenue van Peter Buwalda. Het is een vuistdikke roman, waarin de ondergang van de familie Sigerius centraal staat. Buwalda heeft zijn roman knap geconstrueerd. Hij springt heel gemakkelijk van het heden naar het verleden en van het verleden naar het heden, zonder dat je als lezer steeds uit het verhaal raakt. Dat is knap. Bonita Avenue werkt verslavend. Je wilt weten hoe het met de familie afloopt, hoe het ze vergaat. Het is geschreven in een pakkende stijl, met zo nu en dan sterke metaforen. Destijds schreef ik over het debuut: ‘De verhaallijn balt zich op tot een flinke vuist en deelt in de staart van de roman een ferme klap uit. De lezer blijft gedesillusioneerd achter.’ En zo is het. Deze roman hoort geen aandacht te krijgen door een boekverscheurder. Deze roman moet gewoon gelezen worden.