Zie de foto op Flickr.

Binnen signeert Herman Koch zijn nieuwste bestseller Zomerhuis met zwembad, buiten staan de eerste gelukkige kopers al te lezen in zijn boek. Ze zijn zo nieuwsgierig dat ze buiten meteen beginnen te lezen. In de kou. De speciale rode Herman Koch-tasjes in de hand die passen bij de rode Herman Koch-roman. Een droom voor elke schrijver: lezers je boek zien lezen.

Een beginoplage van 100.000 exemplaren is bijna niet te bevatten. Als uitgever moet je maar durven. Hoe lang duurt het voordat al die exemplaren verdwenen zijn uit de boekhandel? Hoeveel volume neemt 100.000 keer Zomerhuis met zwembad eigenlijk in? Een paar zomerhuisjes bij elkaar, gok ik. Als Herman Koch in elk boek zijn handtekening zou zetten dan zou hij 200.000 woorden verder zijn. Dat is een dikke roman van over de 500 bladzijden.