De dichter Henk van Loenen is de winnaar van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd 2011. Dat is zojuist bekendgemaakt op een speciale avond rond deze poëzieprijs in de Stadsschouwburg te Amsterdam. Hij wint de prijs voor zijn gedicht ‘Onder de sterren’. De tweede prijs gaat naar Peter Knipmeijer en Maarten van Doremalen wint de derde prijs.

Van Loenen publiceerde onder het pseudoniem Juliën Holtrigter al verschillende poëziebundels. Het feest van de schemer, uit 2009, was de laatste. Daarnaast staat er geregeld werk van zijn hand in literaire tijdschriften.

In de jury zaten, naast voorzitter Gerrit Komrij, Huub van der Lubbe, Claudia de Breij, Alexander Ribbink en Esther Jansma. Uitgeverij Augustus zal wederom een uitgave met de 100 beste gedichten van de wedstrijd verzorgen. Het was de tweede keer dat de poëzieprijs werd uitgereikt. Vorig jaar won Gerwin van der Werf de prijs met zijn gedicht ‘Misbruik’.

Ook werd vanavond bekend dat Armando de VSB Poëzieprijs 2011 heeft gewonnen voor zijn bundel Gedichten 2009. ‘Met grote hardnekkigheid – alsof elk gedicht het laatste en meest definitieve zal zijn – herneemt hij steeds dezelfde thema’s: het landschap dat schuldig is, de dreiging, de aanval, de kilte,’ schreef de jury.

De NTR zal vanavond (Nederland 2 – 23:30 uur) verslag doen van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd 2011. In hetzelfde programma ziet u ook hoe de VSB Poëzieprijs 2011 wordt overhandigd aan Armando.