Meindert Talma, Tsead Bruinja, Douwe Kootstra, Geert Mak, Beart Oosterhaven, Johan Veenstra, Melvin van Eldik, Geart de Vries, Koos Tiemersma: dat zijn de literaire namen uit de Friese literaire wereld die zich keren tegen de PVV. Op initiatief van muzikant Jankobus Seunnenga (Pigmeat) lieten bekende Friezen (schrijvers, muzikanten, acteurs en sporters) weten dat zij niet op de PVV zullen stemmen. Zie voor de volledige lijst hier.

Op cultureel gebied wil de PVV in Friesland niet zoveel. Er moet wel een Friese universiteit komen en op overheidsgebouwen moet de Nederlandse en Friese vlag hangen, maar de PVV is tegen Fryslân als culturele hoofdstad: ‘Fryslân is een mooie provincie met veel cultuur, daar hoeven we geen reclame voor te maken. Voor de PVV betekent dit dat er geen overheidsgeld gestoken mag worden in de campagne voor Fryslân, culturele hoofdstad 2018. Dit is geldverspilling!’