Opnieuw is het boekenvak een prijs rijker: de Gouden Tulp. Het is een initiatief van de CPNB. Uit de laureaten van het Lintje van de Boekverkoper wordt voor het eerst het beste informatieve boek geselecteerd. Het Lintje van de Boekverkoper is een jaarlijkse onderscheiding voor de meest bijzondere informatieve boeken. De lintjes worden uitgereikt op advies van een jury van boekverkopers.

Vorig jaar ging het Lintje van de Boekverkoper geruisloos voorbij in het boekenvak. Dat moet dit jaar anders, heeft de CPNB vast gedacht. Vandaar dat er een nieuwe prijs is gelanceerd. Achter de naam van de prijs zit volgens de adjunct-directeur van de CPNB, Gijs Schunselaar, geen diepliggende gedachte. ‘Een ding hoeft geen boekennaam te hebben om er een boekenprijs naar te vernoemen. De tulp is een heel eervolle bloem. Ze geldt als klein statussymbool, en als Gouden eerbetoon is het volgens mij een knaller,’ verklaart hij tegenover Boekblad.

De laureaten zijn:

– 50 Succesmodellen. Klein handboek voor strategische beslissingen van Mikael Krugerus & Roman Tschäppeler (Podium)

– 365 Dagen onderweg van Floortje Dessing (Prometheus)

– Boekoe Kita (ons boek) van Mirjam van der Rijst & Harold Pereira (Terra Lannoo)

– Cultuurgids voor de reiziger van Ton den Boon (red.) (Dwarsligger)

– De eeuwigheid verzameld. Helene Kröller-Müller (1869-1939) van Eva Rovers (Prometheus)

– Het veer van Istanbul van Irene van der Linde & Nicole Segers (Lemniscaat)

– Home made van Yvette van Boven (Fontaine uitgevers)

– Jan Mulder van Wessel Penning, Hugo Borst e.a. (De Buitenspelers)

The sound of the Westcoast 1965-1979 van Leo Blokhuis (Ambo)

In de jury zaten dit jaar Daan van der Valk (H. de Vries Boeken), Amin Usman (RDC), Shirley Bos (Boekhandel Van Delft), Grietje Braaksma (AKO), Marcel Borgstijn (Bol.com), Ivan Borghstijn (Nawijn & Polak) en voorzitter Dick Anbeek (De Drvkkery en voorzitter KBb).