Gustaaf Peek is de winnaar van de BNG Nieuwe Literatuurprijs 2010. Hij kreeg de prijs voor zijn roman Ik was Amerika die vorig jaar september verscheen. Hij wint 15.000 euro en ontvangt een sculptuur.

De BNG Nieuwe Literatuur Prijs is een oeuvreprijs, die vijf jaar geleden door literair agent Paul Sebes werd bedacht. De prijs is bedoeld om nog niet doorgebroken jonge auteurs mentale en financiële aanmoediging te geven. Genomineerd kunnen worden: Nederlandstalige auteurs die jonger zijn dan veertig, die twee of meer literaire prozawerken op hun naam hebben staan en die nog niet doorgebroken zijn, geen grote literaire prijs hebben gewonnen en van wie tussen 1 januari 2010 en 31 december 2010 een nieuw boek is verschenen.

De jury bestond dit jaar uit de volgende vier recensenten: Eva Berghmans (De Standaard), Han Ceelen (De Morgen), Maarten Moll (Het Parool) en Daniëlle Serdijn (de Volkskrant). De burgemeester van de gemeente Dordrecht, Arno Brok, heeft de jurybijeenkomsten voorgezeten. Carolina Trujillo won de prijs in 2009.