Vandaag maakte de CPNB de cijfers over het afgelopen jaar bekend. Net als in Vlaanderen daalt de verkoop van het aantal Nederlandstalige boeken:

Van Nederlandstalige boeken werd in alle genres minder verkocht. Nederlandstalige fictie is de grootste daler met 10% minder verkochte boeken. Gevolgd door het genre non-fictie vrije tijd (denk daarbij aan kook- en hobbyboeken) dat in afzet met 5% daalt. Na twee jaren met forse groei is er in 2022 ook 1% minder kinderboeken verkocht.

Opmerkelijk is ook dat de verkoop van het aantal e-boeken daalt, maar er zit een stijging bij de abonnementen in online lezen en bij luisterboeken.

Bij de auteursbond klinken verontruste geluiden:

Gustaaf Peek, romanschrijver en bestuurslid van de Auteursbond: ‘In een vrije samenleving is kunst de kanarie in de kolenmijn. Fictie bevraagt de werkelijkheid, maar de ruimte voor fictie krimpt. Willen we dat als samenleving? Een kentering is alleen mogelijk door politieke wil en politiek beleid. Aandacht ontstaat niet vanzelf, die creëer je. Aandacht genereert aandacht.’

Anne Marie Koper, vertaler en voorzitter van de sectie Vertalers van de Auteursbond: ‘De dominantie van het Engels gaat al jaren ten koste van andere talen, zoals Frans en Duits, maar nu zie je dat ook het Nederlands in de verdrukking komt. De oververtegenwoordiging van het Engels leidt niet tot verbreding maar tot versmalling.’