Vandaag werd de shortlist van het Mooiste Boekomslag 2011 onthuld. In totaal maken twaalf omslagen kans op de titel. Het gaat om de volgende omslagen (als je op de titel klikt krijg je een pop-upvenster met het omslag):

Staal van Silvia Avallone (ontwerp Studio Jan de Boer)

Vinexvrouwen van Naima El Bezaz (ontwerp Brigitte Slangen)

Vogels met zwarte poten kun je niet vreten van A.H.J. Dautzenberg (ontwerp Herman van Bostelen)

Drakenogen van Bernardo Fernandez (ontwerp Will Immink Design)

Huid en haar van Arnon Grunberg (ontwerp Studio Ron van Roon)

Achter de stilte van Beate Teresa Hanika (ontwerp Leentje van Wirdum)

Engelvisje & andere verhalen van Kees ’t Hart (ontwerp Anneke Germers)

Vaslav van Arthur Japin (ontwerp Sander Patelski)

Mama Tandoori van Ernest van der Kwast (ontwerp Studio Ron van Roon)

Congo van David van Reybrouck (ontwerp Studio Jan de Boer)

6 tot 8 zwarte mannen van David Sedaris (ontwerp Dog and Pony)

Luke en Jon van Robert Williams (ontwerp Emile Pen)

Studio Jan de Boer en Studio Ron van Roon staan met twee omslagen op de shortlist. Het is de boekverkoper die uiteindelijk bepaalt welk omslag wint. De verkiezing van het Mooiste Boekomslag wordt georganiseerd door Boekblad en Stichting De Best Verzorgde Boeken. Vorig jaar won het omslag van de roman Wat is de wat van Dave Eggers, voor uitgeverij Lebowski ontworpen door Dog and Pony. Zij zijn dit jaar weer genomineerd met een omslag: 6 tot 8 zwarte mannen van David Sedaris.

De jury bestond dit jaar uit: Gerda Aukes (Boekhandel Den Boer, Baarn), Christine Bosch (Boekhandel de Balustrade, Rotterdam), Grietje Braaksma (AKO), Loes Jansen (Boekhandel Hoogstins, Amsterdam) en Daan van der Valk (Boekhandel H. de Vries, Haarlem).