Na ruim vijfentwintig jaar houdt ze op te bestaan: Stichting Vrienden Bibliotheek Leeuwarden. De stichting organiseerde elk jaar een aantal literaire ontmoetingen met Nederlandse auteurs. Deze vonden meestal plaats in Salon Elegast aan de Wirdumerdijk 34, in de Openbare Bibliotheek.

De laatste tijd zag de stichting het aantal bezoekers van interviews en lezingen van auteurs afnemen. Daarnaast werd het steeds moeilijker om subsidie te ontvangen voor haar activiteiten, terwijl de optredende auteurs duurder werden. Het optreden van Kader Abdolah, tijdens de afgelopen Boekenweek, blijkt nu de laatste activiteit van de stichting te zijn geweest.

Eerder al, in 2008, werd de Stichting Literaire Activiteiten Leeuwarden (SLAL) opgeheven, eveneens na vijfentwintig jaar. Een stichting die regelmatig gerenommeerde schrijvers en nieuwe talenten in Leeuwarden introduceerde. Daarnaast haalde de stichting, waar onder andere Michaël Zeeman en Marc Reugebrink in het verleden actief voor zijn geweest, steevast aan de vooravond van de Boekenweek de schrijver van het Boekenweekgeschenk naar Leeuwarden.

En nu zit de stad Leeuwarden dus zonder stichtingen die zich enkel richten op het organiseren van literaire activiteiten. Afgelopen winter nodigde Stadsschouwburg De Harmonie, in samenwerking met De Culturele Onderneming, wel een aantal auteurs naar Leeuwarden, zoals Armando en Kees ’t Hart. Het waren succesvolle middagen waar tientallen bezoekers op afkwamen. Maar het is de vraag of deze activiteiten worden doorgezet.