Hans Keilson is vandaag overleden. Dat is zojuist bekendgemaakt. Keilson werd geboren in Duitsland en woonde sinds 1936 in Nederland, waar hij aan de slag ging als psychiater. Maar hij schreef ook proza en poëzie. Bekende werken van zijn hand zijn onder andere In de ban van de tegenstander en Komedie in mineur. In VPRO’s Boeken liet hij onlangs weten zich desondanks geen schrijver te voelen.

De Tweede Wereldoorlog, en in dat verband ‘goed’ en ‘fout’, is altijd een belangrijk thema in zijn werk geweest. In In de ban van de tegenstander verplaatst het joodse hoofdpersonage zich in de tegenstander (het nationaal-socialisme) en de novelle Komedie in mineur draait om een echtpaar dat een joodse man laat onderduiken in hun huis.

Sinds vorig jaar is het werk van Keilson weer flink in trek, doordat de New York Times hem tot een genie uitriep. Vooral In de ban van de tegenstander werd als een meestwerk onthaald. Dit zorgde voor een Nederlandse herdruk bij Uitgeverij Van Gennep. Daarna volgden ook de andere vertalingen van zijn werk bij dezelfde uitgeverij.

Keilson overleed op 101-jarige leeftijd in het ziekenhuis van Hilversum.