Op 16 juni aanstaande zal duidelijk worden of Joop Schafthuizen zijn aangespannen rechtszaak tegen Nop Maas, de biograaf van Gerard Reve, wint. Dat is zojuist bekendgemaakt. Inzet van de rechtszaak is het derde deel van de Reve-biografie. Dit laatste deel had vorig jaar al moeten verschijnen, maar Schafthuizen hield de publicatie op het laatste moment tegen. Hij liet een paar weken geleden tegenover de Volkskrant weten ‘geen enkel vertrouwen te hebben in de oprechtheid van de tekst van meneer Nop Maas’.

De vorige twee delen werden gekenmerkt door uitgebreide citaten uit het werk van Reve, maar ook ongepubliceerd materiaal en brieven werden opgenomen. Aangezien Schafthuizen auteursrechthebbende van de nalatenschap van Reve is, meende hij het project stop te kunnen zetten. Vandaag werd duidelijk dat Schafthuizen 100.000 euro eist als de biografie toch wordt gepubliceerd.

Maas en uitgeverij Van Oorschot, die de eerdere delen uitbracht, blijven bij hun standpunt. Het derde deel moet verschijnen. De teksten van Reve parafraseren, waar eerst nog sprake van zou zijn, willen ze niet. In een eerdere verklaring liet de uitgever weten: ‘Schafthuizen heeft de beoogde tekst ontvangen. Alle door hem gewenste wijzigingen zijn tot op de laatste komma door de auteur en de uitgever gehonoreerd, waarop Schafthuizen mondeling aan beiden zijn akkoord heeft gegeven met het aldus ontstane resultaat. Op grond hiervan waren – en zijn – auteur en uitgever van mening dat die tekst mag worden uitgegeven en werd een eerste drukproef vervaardigd. Deze is ter controle aan Schafthuizen toegezonden en hij heeft kunnen constateren dat daarin alles conform zijn wensen was uitgevoerd.’

Het oordeel is nu aan de rechter.