De recensenten hebben gesproken. Morgen wordt de Libris Literatuur Prijs 2011 uitgereikt en het is intussen traditie geworden dat de week- en dagbladen in beschouwende stukken de winnaar proberen aan te wijzen. Bonita Avenue van Peter Buwalda, Tikkop van Adriaan van Dis en Huid en haar van Arnon Grunberg werden het vaakst genoemd als mogelijke winnaar van de prestigieuze literaire prijs.

Jeroen Vullings kan in Vrij Nederland moeilijk een keuze maken. Hij twijfelt tussen Buwalda en Grunberg.’Buwalda en Grunberg willen naar de sterren reiken,’ schrijft hij. Over Bonita Avenue zegt hij: ‘Knap werk, opmerkelijk lening en trefzeker geschreven.’ De roman Huid en haar vindt hij sterk om zijn ‘wurgende alledaagsheid’. Uiteindelijk maakt hij de eindbalans op. Hij moet kiezen tussen Buwalda of Grunberg.

Lastige keuze. Dan wordt het tijd voor troebele argumenten: de Libris Literatuur Prijs bekroont geen oeuvre, slechts een roman. Huid en haar is niet de beste Grunberg; dat hij beter kan, weten we, dus geef ‘m eindelijk eens die P.C. Hooftprijs. Buwalda daarentegen heeft het beste gegeven van wat hij momenteel te bieden heeft. Beloon hem. Maak die jongen rijk.

Volgens boekhandelaren krikt Bonita Avenue trouwens de omzet het meeste op in de Nederlandse boekwinkels. Dat blijkt uit een enquête van Boekblad. Intussen hebben meer dan honderdtwintig boekhandelaren gestemd. Buwalda staat aan kop met 52% van de stemmen.

Voor Arnold Heumakers van NRC Handelsblad is er maar één winnaar mogelijk: Arnon Grunberg. De roman van Van Dis doet hem ‘vreselijk ‘bedacht’ aan’, De omweg van Gerbrand Bakker vindt hij ‘ronduit saai’, Superduif van Esther Gerritsen ‘voorspelbaar’, De maagd Marino belandt teveel in ‘ijle sferen’ en Bonita Avenue is zo ‘oppervlakkig als een thriller’. De enige kanshebber die overblijft is Huid en haar.

Mede vanwege deze onverwachte triomf, in een verhaal dat kleur en karakter krijgt dankzij alle even groteske als concrete details, verdient Arnon Grunberg de Libris Literatuur Prijs 2011. Meer dan wie van de andere genomineerden ook is hij erin geslaagd zijn eigen tijd in een roman te vatten, en zo te demonstreren wat literatuur vermag.

Arjan Peters, tot slot, draait er in zijn wekelijks commentaar in de Volkskrant niet om heen. De titel van zijn commentaar spreekt boekdelen: ‘Van Dis dus’. Hij prijst de roman Tikkop niet om zijn literaire kwaliteiten, maar hij denkt dat Van Dis wint vanwege het ons-kent-ons-gevoel. Peters schrijft:

Dat rapport [het juryrapport, BT] begint met een citaat van Montesquieu. Ik hoor het jury-voorzitter Philip Freriks maandag graag uitspreken, terwijl hij over zijn leesbril de zaal in kijkt. Hij kent genomineerde Adriaan van Dis goed, uit hun beider woonplaats Parijs. Jurylid Ton Anbeek was veertig jaar geleden al met Van Dis bevriend. Jurylid Louise Fresco is hem ook herhaaldelijk tegengekomen. En als er íemand een dankwoord vol beschaafde grapjes kan maken, dan Adriaan. Een verkoopbare winnaar.

De jury zal morgen spreken. De winnaar wordt live bekendgemaakt tijdens het actualiteitenprogramma Nieuwsuur (Nederland 2 – 22:00 uur). Tzum.info zal de uitreiking natuurlijk volgen en de winnaar op dit weblog vermelden. Daarnaast zal hier op Tzum.info daags na de uitreiking een exclusief verslag verschijnen van onze speciale verslaggeefster ter plaatse: Judith van den Hul.