‘Mijn moeder heeft me vandaag een stofbeurt gegeven, ze meende dat ik een meubel was. Misschien een ladekast of een oud fornuis. Ze ging met een helgeel doekje over de knopen in mijn hemd, naar mijn hals toe, wimpelde ermee rond mijn oren, stofte mijn kin af. Toen gaf ze een teken dat ik mijn mond moest openen en propte daar de stoflap in en vergat ons.’ Deze sensitieve zinnen vormen de opening van het nieuwe boek van Erwin Mortier, Gestameld liedboek. Moedergetijden, dat in september verschijnt. Het is één van de smaakmakers van het nieuwe boekenseizoen.

Mortier brak bij het grote publiek door met zijn roman Godenslaap waarmee hij de AKO Literatuurprijs won. Voor Gestameld liedboek. Moedergetijden heeft hij een zeer persoonlijk onderwerp gekozen. In de zomercatalogus schrijft uitgeverij De Bezige Bij: ‘Het is het portret van Mortiers moeder, die aan alzheimer lijdt. Ze heeft geen wilsbeschikking gemaakt en geleidelijk wordt ze door de ziekte overmeesterd. Haar man en kinderen maken deze martelgang met haar mee en moeten lijdzaam toezien hoe de vrouw die ze hebben gekend langzaam wegglijdt.’

De eerste bladzijden van het nieuwe boek zijn intussen te beluisteren voor het publiek. Mortier droeg vorige maand namelijk uit Gestameld liedboek. Moedergetijden voor in het programma Uitgelezen. Klik hieronder op de link:

Erwin Mortier leest voor uit ‘Gestameld liedboek’