Soms kom je surfend op het internet interessante zaken tegen. Je eigen recensies bijvoorbeeld. Boekhandel Raaklijn uit Brugge zet (zonder te vragen) complete recensies op haar site. Niet alleen van Tzum.info. Ik zag recensies uit De Standaard, Deadline.nl, Knack, De Morgen en NRC Handelsblad. Af en toe gebruikt men een citaat en een link naar de rest van het artikel (wat mag), maar meestal heeft boekhandel Raaklijn het complete artikel geknipt en geplakt. Wel met bronvermelding, maar zonder link. Met deze manier van recensies roven haal je bezoekers weg bij de oorspronkelijke site en haal je met het werk van anderen bezoekers naar je eigen winkel.

In een reactie op Facebook zegt Mark Cloostermans van De Standaard dat het hem niet veel kan schelen: ‘Ten eerste is het leuk dat die teksten nog ergens een tweede leven krijgen (i.p.v. onderin de kattenbak). Ten tweede berust het copyright van mijn teksten bij Corelio, de uitgever van De Standaard, dus als er iemand recht heeft op ongenoegen, dan eerder Corelio dan ik.’ Boekhandelaren die het voorbeeld van Raaklijn willen volgen kunnen voor de recensies van Cloostermans terecht op zijn blog.

Dirk Leyman van De Papieren Man en criticus bij De Morgen reageerde ook op Facebook. Hij heeft gebeld met de boekhandel om te vragen of ze zijn teksten wilden weghalen. ‘Na enig aandringen, hebben ze ze verwijderd (zogezegd van de prins geen kwaad) waarbij ik opmerkte dat nog anderen wel eens dat bezwaar zouden maken. Maar ze doen blijkbaar lustig verder, recensies recycleren als promotiedoeleinden. Kan niet, vind ik, zonder toestemming van betrokkenen.’

(CP)

Update: na een mailtje heeft de boekhandel alle Tzum-recensies weggehaald. De rest staat er nog gewoon.