Op 28 juli jongstleden, Remco Camperts 82e verjaardag, lanceerde uitgeverij De Bezige Bij een applicatie voor smartphones, waarop Campert alle gedichten uit zijn laatste bundel Nieuwe herinneringen (2007) voorleest. Op de iPhone ziet de app er fraai uit: van het bezige bijtje in het pictogram tot de consequent doorgevoerde huisstijl van de uitgeverij (rood en wit, met een mooie schreef). Maar niet alle poëzie is hier gratis: alleen het gedicht ‘De eerste keer’ is meteen hoorbaar, de andere gedichten kosten 79 eurocent per stuk, te voldoen per creditcard of Click and Buy-tegoed. Is dat eigenlijk duur?

De gedichten zijn niet alleen te beluisteren maar ook te lezen. Toen ik ‘De eerste keer’ voor de tweede keer aantipte, en met Camperts zuchten en klanken meelas, bleef mijn oog aan een stomme tikfout haken. In de vierde strofe staat de ietwat experimentele zin ‘in zon worsteling/ onbehouwen en teder’, terwijl daar gewoon een apostrof mist (‘in zo’n worsteling/ onbehouwen en teder’). In de eennalaatste strofe heeft Campert een correctie aangebracht: ik lees ‘alle steden toegankelijk/ de wijdste zee bevaarbaar/ de hoogste berg te beklimmen’ en ik hoor ‘alle steden toegankelijk/ de wijdste zee bevaarbaar/ de hoogste berg beklimbaar’. Misschien deed de dichter dit ter gelegenheid van de opname voor de app? Hardop klinkt een gedicht anders dan in je hoofd.