Sándor Petőfi, originally uploaded by coen peppelenbos.

Soms kom je ergens een borstbeeld tegen van een dichter van wie je nog nooit gehoord had. Sándor Petőfi bijvoorbeeld. Hongaars dichter die maar 26 jaar werd. Je bladert wat door de Wikipediakennis en ziet dat de dichter en revolutionair mateloos beroemd was in de Sovjet-tijd. Hij trok namelijk ten strijde tegen de vorsten van zijn tijd en werd uiteindelijk slachtoffer van het krijgsgeweld omdat Tsaar Nicolaas zich met de strijd ging bemoeien.
Dit standbeeld is neergezet in 1976. Sándor Petőfi is een een straatnaambordje in veel landen achter het voormalige ijzeren gordijn. Op YouTube is een filmpje te zien van twee jongens die hard iets van hem voordragen. Te hard. Je vermoedt dat het iets nationalistisch is, maar het zou even zo goed over de liefde kunnen gaan.
Jong sterven is goed voor je status van dichter en revolutionair. Een martelaar in de strijd. Nooit gedichten schrijven over een ingegroeide teennagel.