Het gaat ze lukken, de jonge Amsterdammers Toine Donk en Daniël van der Meer, die ‘volledig tegen de conjunctuur in’ een literair tijdschrift willen oprichten. Op papier welteverstaan. Onder het heldere motto ‘Het kabinet en de crisis kunnen ons wat, wij verkopen ons tijdschrift zelf wel’ lichtten Donk en Van der Meer hun project Das Magazin toe op voordekunst.nl, een website waar kunstenaars hun projecten proberen te verkopen. Voor de financiering van het nulnummer moesten ze minimaal 5000 euro aan donaties binnenhalen. De teller stond vanmiddag op 4550 euro, 91% van het verlangde budget. Onder de 150 donateurs bevinden zich veel twintigers en dertigers, waaronder NRC-blogger Ernst-Jan Pfauth, schrijver Jonathan van het Reve en De Groene-recensent Joost de Vries, maar ook gearriveerde literatoren als Reinjan Mulder en Nop Maas. De laatste categorie hoeft geen werk in te sturen naar Das Magazin. In een radio-interview vertelde een van de oprichters dat de oudste medewerker (Jan Jaap van der Wal) geboren is in 1979. ‘En dat willen we zo houden.’

Naar eigen zeggen houdt het tijdschrift in oprichting van lezen en omhelst het schrijvers met twee armen. Extra aandacht is er voor de vormgeving, want daar zitten de jongeren op te wachten. ‘Das Magazin verlicht en vermaakt met verhalen, essays en al wat onze interesse wekt. Das Magazin zal vier maal per jaar verschijnen met een verzorgd en opvallend voorkomen, ijzersterke verhalen en verrassende namen. Ook na het nulnummer zal Das Magazin zichzelf financiëren. Aan het nulnummer werken mee: Massih Hutak, Gert Boel, Jan Jaap van der Wal, Pepijn ‘Faberyayo’ Lanen en Daan Heerma van Voss.’ Het nulnummer heeft, als het verschijnt, paradoxaal genoeg het thema ‘De mislukking’.