De financiële crisis gaat voort, de economie stuikt in elkaar en de premier gaat dansen. Website De Contrabas zet er een poëziewedstrijd tegenover. Je kunt je gedicht over de financiële crisis inzenden tot 15 augustus. Hieronder de complete wedstrijdtekst.

HET IS ZWARTE MAANDAG. MAAR ER IS IETS TE WINNEN! WAT? DIT:

Schrijf een gedicht over de financiële crisis. Steek Vondel naar de kroon. Schrijf deze week het ultieme gedicht over de huidige financiële crash, over de grillen van de Fortuin op de Beurs of over in het financiële systeem. Win boekenbonnen van BOEKKADO en bundels van uitgeverij WEIDEBLIK.

Midden in de wereld, dat is the place to be voor dichters. Nietwaar? En in die wereld, vooral de financiële wereld, gaat het dezer vandaag faliekant fout. Dichter! Ook jouw pensioen(tje) wordt heden geheid afgeroomd op de financiële markten. ‘Alles van waarde is weerloos’, op Zwarte Maandag.

Maar troost je: als dichter heb je altijd nog wel ergens een stuk papier en een eind potlood, jouw ultieme instrumenten om het straatrumoer of jouw dieper zielenleven onder woorden te brengen. Dus waarom zou je vandaag de financiële wereld niet gewoon… bezingen?

‘Het Beursgeluck dat komt, en gaet. / ‘T geluck kan zelden steen verduren’. Voor de oude dichtervorst, Joost van den Vondel, was de ‘eb en vloed’ op de Amsterdamse beurs, dat ‘Doorluchtigh koopslot’, altijd weer een rijke bron van inspiratie: ‘Eens koopmans gasthuis vol getreurs’, zo typeerde hij de beurs in bange dagen.

Sinds Vondel in 1643 zijn meesterlijke ‘Aen de Beurs van Amsterdam’ schreef, hebben we eigenlijk geen mooi gedicht meer over het wel en wee op de financiële markten gelezen. Daarom deze oproep: schrijf deze week het ultieme gedicht over de huidige financiële crash, over de grillen van de Fortuin op de Beurs of over bubbels in het financiële systeem.

En er valt nog wat moois mee te winnen ook. Geen zilver, geen baar goud, maar iets wat écht van waarde is: pure poëzie en boekenbonnen:
1. Alle negen poëziebundels uit de Huismusreeks van uitgeverij de Weideblik, waaronder pareltjes als Fabels, balladen en psalmen van Leo Vroman, Een huismus op stelten van Hans Wap en – bescheiden zijn we nooit – Oudegracht van Chrétien Breukers.

2. Twee boekenbonnen van € 50 van de firma BOEKKADO. O ja, wel even inzenden voordat de financiële markten weer definitief tot rust zijn gekomen, dus laten we zeggen vóór 15 augustus. Dan laat de jury er ook geen gras over groeien en zullen we de winnende gedichten op 17 augustus bekendmaken.

De Contrabasredactie zelf vormt de jury en over de uitslag valt niet te corresponderen. Mail je gedicht naar decontrabas[at]hotmail.com