RTV Oost heeft het alweer officieel gemaakt: de traditionele boekenmarkt in Deventer, op de eerste zondag van augustus, was ook dit jaar een geslaagd feestje. Enkele kleine buitjes, maar de boeken bleven droog. Tienduizenden mensen stortten zich op de bergen papier, verspreid over honderden kramen. Deze Tzum-redacteur had de buitendienst en schoot plaatjes tijdens de jacht.

De kabels met geplastificeerde boeken aan een wasknijper zijn niet meer uit het Deventer landschap weg te denken. Doorgaans hangt aan de kabel wat de boekverkoper speciaal vindt: boekenweekgeschenken, Marten Toonder, elk boek van voor 1930. Snel doorlopen.

Opa dood. Zijn erfenis uitgestald.

Heel oude ramsj.

Best mogelijk, maar van die oude wijvenkarretjes heb je snel genoeg. Struikelblokken.

Algemene tendens: de mensen worden ouder, de boeken worden jonger op de Deventer boekenmarkt. Elk oud boek is haast verdacht. Boekverkopers lijken te denken dat de belangstelling (en het grote geld) in ramsj, nieuwe – doch licht beschadigde – boeken en strips ligt. Dat is een misvatting. Dit zijn de kramen van een grote stripwinkel, gekiekt op het drukste moment van de dag.

De complete Johan “Homo ludens” Huizinga, herhaaldelijk afgeprijsd: van 45 voor 40, nee: 20, ach: 15 euro. Een historische sensatie.

Hulp is onderweg.

Tinnen boekenleggers, ze zijn weer terug van weg geweest. Boeken, koffiekopjes, manen en davidsterren.